Mitä tehdä, kun menee sormi suuhun oppilaiden kanssa?

Varmastikin kuumottavimpia tilanteita, joihin Verkkovelho-ope voi uransa aikana joutua, on se hetki, kun oppilaan koodista ei vaan yksinkertaisesti löydy virhettä, vaikka koodi ei halutulla tavalla näytäkään toimivan.

Silloin on hyvä pitää mielessä seuraavan kuvan asia ja sen alta löytyvä niksipaketti tukalista tilanteista selviämiseen.

openeitarviosata

Niksipaketti ongelmanratkaisuun

1. Opettele yleisimmät virheet. Katso niihin liittyvät videot Helpotushuoneesta. Pyydä oppilaitasikin katsomaan ne.

2. Tarkista, että tiedostojen nimet ovat oikein ja että ne on tallennettu oikeisiin paikkoihin.

• HTML-tiedosto jota editoidaan, on sama kuin se, jota katsellaan selaimella
  • CSS-tiedoston nimi on kirjoitettu oikein HTML-tiedostoon
  • Isoilla ja pienillä kirjaimilla on väliä
  • Älä käytä tiedostojen nimissä ääkkösiä eikä välilyöntejä, varmuuden vuoksi
  • Kuvien nimissä tulee olla tarkkana: onko kansion nimi oikein tai tarpeellinen, onko kuvan tiedostopääte oikein (yleisimmät .jpg, .png ja .gif. Joskus .jpg -> .jpeg ratkaisee pulman.)
  • Jos kuvan tiedostonimi on oikein, kokeile katsoa jollain muulla selaimella kuin IE:llä.

3. Kun koodimassaa on enemmän ja oma silmä ei löydä virhettä nopeasti, survaise koodi surutta läpi validaattorista. Varmista, että oppilaat oppivat hyödyntämään niitä myös.

4. Pyydä rohkeasti apua eteviltä oppilailta ja muista palkita heidät kultarahoilla.

5. Ole kärsivällinen. Joinain päivinä voi olla niin, että koodi näyttää täysin virheettömältä, vaikkei toimikaan kuten pitäisi. Joskus pelkästään koodieditorin tai koneen käynnistäminen uudestaan ratkaisee ongelman. Nämä ovat toisinaan mystisiä, nämä koodiasiat. Sellaista on elämä.

6. Pyydä apua muilta Verkkovelho-opeilta! Jos ratkeamaton koodi jää kismittämään, ota oppilaan tiedosto talteen ja lähetä vaikka sähköpostilla vertais-velho-open syyniin.